Hur många handtorkar behövs

Hur många handtorkar behöver ni?

Hur många handtorkar som behövs finns det ingen exakt och enkel regel för. Blir det fel, kan du skapa flaskhalsar i hela flödet på dina anläggningar.  Men tack vare möjligheten att göra ett val av olika typer av handtorkar kan antalet av dem som krävs i ett tvättrum justeras beroende på hur upptagen ditt tvättrum faktiskt är. 

Hur ska jag tänka?

För att bestämma antalet på hur många handtorkar du behöver, bör du överväga några faktorer:

Besöksfrekvens:
Hur många människor använder dina toaletter dagligen? Ju fler besökare, desto fler handtorkar behövs.

Toalettens storlek:
Är det en liten eller stor toalett? Större utrymmen kan kräva fler handtorkar för att täcka alla användare.

Effektivitet
Moderna elektriska handtorkar är effektiva och torkar händerna snabbt. En kraftfull handtork kan hantera fler användare än en mindre effektiv modell.

 Placering:
Placera handtorkarna strategiskt så att de är lättillgängliga för användarna. Om du har flera handfat, placera en handtork nära varje handfat.

Budget:
Överväg din budget. Kvalitetsprodukter kan vara dyrare, men de är ofta mer hållbara och kostnadseffektiva på lång sikt.

En snabb tumregel
Du kan täcka två tvättställ med en handtork och två handtorkar kan täcka tre till fem tvättställ. Men allt handlar om effektivitet. 
Ett litet kafé har mindre behov av att få användarna genom sina toaletter och ut på andra sidan snabbt, medan det på en flygplats eller evenemangslokal är det möjligheten till snabb service som är av största vikt.
Enligt en brittisk undersökning Toilet-Ratios kan det behövas fler handtorkar på damtoaletterna då de har en snabbare genomsnittlig totaltid på toaletterna jmf herrarnas.

Några tips:

  • Låg frekvent: Ett toalettutrymme med ca 100 användare per dag behöver ca 1 handtork / 4 tvättställ
  • Medium frekvent: Ett toalettutrymme med ca 100-300 användare per dag behöver ca 1 handtork till 2 tvättställ.
  • Högfrekvent: Ett toalettutrymme med mer än 300 användare per dag behöver ca 1 handtork till 1 tvättställ, eller en högeffektiv tork med ”jetstrålar” på 2 tvättställ.

Höghastighetshandtorkar

Höghastighetshandtorkar
Hur många handtorkar behöver ni?

Tekniken har avancerat avsevärt och nyare modeller är nu supereffektiva, vilket innebär att det tar sekunder, inte minuter att torka händerna. För högtrafikerade tvättrum i offentliga utrymmen, arenor, flygplatser och tågstationer är denna typ av handtork nödvändig. 

Top Dryer

Top Dryer
Hur många handtorkar behöver ni?

Moderna handtorkar med s.k. ”jetstrålar” tillhandahåller ren, filtrerad, kraftfull luft för att blåsa bort fukt från dina händer, Torktiden är så kort som 10 sekunder tack vare en vindhastighet på hela 95m/s som blåser både på handens framsida och baksida samtidigt.

Låg ljudnivå

Låg ljudnivå
Hur många handtorkar behöver ni?

Om du behöver få en lägre ”ljudbild” och samtidigt få ett bra torkresultat behöver man dra ned på luftflödet och samtidigt höja värmen på luftflödet. Tar några sekunder extra men med ett godkänt resultat!
Traditionella handtorkar jobbar med högre fart på luftflödet och anpassad värme – medan torkar med lägre ljudnivå behöver förånga fukten med värme med lite längre torktid som följd. 
Du hittar alla våra handtorkar på vår hemsida www.elstar.se


dela artikeln