många toaletter-topaz-enhance-4x-sharpen

Hur många handtorkar behöver jag?

Det finns ingen exakt och enkel regel, men att bestämma hur många handtorkar du behöver i ditt badrum kan vara en nog så svår uppgift. Blir det fel, kan du skapa flaskhalsar i hela flödet på dina anläggningar.  Men tack vare möjligheten att göra ett val av olika typer av handtorkar kan antalet av dem som krävs i ett tvättrum justeras beroende på hur upptagen ditt tvättrum faktiskt är. 

Hur ska jag tänka?

När du bestämmer hur många handtorkar du behöver i ett tvättrum är det viktigaste att tänka på hur upptagna de kan vara. Även om det finns regler och riktlinjer för hur många handfat och toaletter som krävs beroende på storleken på ditt företag, finns det inga fastställda kriterier för handtorkar. 

En snabb tumregel
Du kan täcka två tvättställ med en handtork och två handtorkar kan täcka tre till fem tvättställ. Men allt handlar om effektivitet. 
Ett litet kafé har mindre behov av att få användarna genom sina toaletter och ut på andra sidan snabbt, medan det på en flygplats eller evenemangslokal är det möjligheten till snabb service som är av största vikt.
Enligt en brittisk undersökning Toilet-Ratios kan det behövas fler handtorkar på damtoaletterna då de har en snabbare genomsnittlig totaltid på toaletterna jmf herrarnas.

Några tips:

  • Låg frekvent: Ett toalettutrymme med ca 100 användare per dag behöver ca 1 handtork / 4 tvättställ
  • Medium frekvent: Ett toalettutrymme med ca 100-300 användare per dag behöver ca 1 handtork till 2 tvättställ.
  • Högfrekvent: Ett toalettutrymme med mer än 300 användare per dag behöver ca 1 handtork till 1 tvättställ, eller en högeffektiv tork med ”jetstrålar” på 2 tvättställ.

Höghastighetshandtorkar

Tekniken har avancerat avsevärt och nyare modeller är nu supereffektiva, vilket innebär att det tar sekunder, inte minuter att torka händerna. För högtrafikerade tvättrum i offentliga utrymmen, motorvägstjänster och tågstationer är denna typ av handtork nödvändig. 

Top Dryer

Moderna handtorkar med s.k. ”jetstrålar” tillhandahåller ren, filtrerad, kraftfull luft för att blåsa bort fukt från dina händer, Torktiden är så kort som 10 sekunder tack vare en vindhastighet på hela 95m/s som blåser både på handens framsida och baksida samtidigt.

Handtork låg ljudnivå

Om du behöver få en lägre ”ljudbild” och samtidigt få ett bra torkresultat behöver man dra ned på luftflödet och samtidigt höja värmen på luftflödet. Tar några sekunder extra men med ett godkänt resultat!
Traditionella handtorkar jobbar med högre fart på luftflödet och anpassad värme – medan torkar med lägre ljudnivå behöver förånga fukten med värme med lite längre torktid som följd. 
Du hittar alla våra handtorkar på vår hemsida www.elstar.se

dela artikeln